Marcel

Wasp Marcel van Gemert in O17 Nederlands team

Een Wasp in het rugbyteam van Nederland O17, dat kunnen we nu met trots zeggen. Marcel van Gemert heeft zich voldoende bewezen en behoort tot de definitieve selectie van het team onder de 17. Na een flink aantal RDD dagen (Rugby Development Days), dagen waarop de jongens getest worden zowel fysiek als tactisch, is hij geselecteerd en behoort definitief tot de selectie die langzaam aan klaargestoomd worden voor het grote werk. 29 Juni kreeg hij het verlossende woord, een mooier begin van de zomervakantie kan bijna niet.

Marcel loopt al een tijdje rond op de Staddijk, hij is zes jaar geleden begonnen met rugbyen bij de Wasps en heeft het daarna niet meer losgelaten. Hij is nu zestien jaar oud, dat was ook een vereiste voor de toelating tot het jeugdteam, enkel spelers die geboren zijn in het jaar 2000 maakten kans op een plek in de selectie.

Maar hoe is hij eigenlijk tot die plek gekomen en wat heeft hij daarvoor moeten doen? “Ik heb zoals sommige weten meegedaan aan de RDD-dagen, de Rugby Development Days,” vertelt Marcel. Dit zijn dagen die door de Nederlandse Rugbybond worden georganiseerd op verschillende plekken in het land. “Het zijn dagen waar je goeie trainingen krijgt en je de kans krijgt om jezelf te bewijzen om bij het Nederlands team te komen. Hiervoor kijken ze naar bepaalde aspecten, deze dagen waren geweldig, het is echt mooi om met jongens om te gaan die de zelfde passie hebben als ik!”.

Bij de één na laatste RDD training werden er een aantal kleine wedstrijden georganiseerd en daar is er gekeken naar hoe al die jeugdspelers over het hele jaar op de Development Days gepresteerd hadden, “Toen kregen we dus te horen dat je een mail kreeg of je de voorlopige selectie gehaald had. Die mail heb ik gekregen en ik zat dus in de voorlopige selectie,” aldus Marcel. Er waren toen nog 50 spelers over waarvan er nog een vijftiental zou moeten afvallen. De laatste test was aangebroken en deze hield in dat ze fysiek werden getest,  “De trainers hebben hierbij gekeken wie er uiteindelijk nog afvielen en wie niet”, de uitkomst hiervan weten we inmiddels.

Marcel is tijdens de Development Days door een viertal trainers en een bondscoach bekeken, één van die trainers is een bekende: Pascal de Winter. Hij zal in het komende traject echter vooral te maken hebben met de frontrow trainer, Marcel gaat namelijk voor de positie van loosehead prop en zal weinig te maken hebben met de backs training van Pascal.

Hoe het traject eruit gaat zien weet Marcel zelf nog niet helemaal maar Pascal de Winter kan daar wat meer over vertellen, “De komende tijd zullen trainers en bondscoach bij elkaar komen en gaan beslissen over de exacte invulling, het is mogelijk dat we inderdaad tegen andere teams spelen of wedstrijden tegen elkaar spelen”. Duidelijk is dat de vijftig overgebleven spelers het komende seizoen nieuwe ervaring op gaan doen en de kneepjes van het vak gaan leren, maar ze moeten wel hard blijven knokken om bij de selectie te blijven.  Hierbij zullen weer een aantal dagen worden georganiseerd door het hele land, laten we hopen dat we ze een keer kunnen verwelkomen op de Staddijk en Marcel op vertrouwde grond kan laten zien hoe het moet.